Problemer med for høj eller lav arousal

Arousal er en forudsætning for, at alle hjernens kognitive processer forløber i et passende tempo. Hjernen har brug for en vis mængde arousal, for at vi kan være opmærksomme og koncentrere os om det, som skal læres og huskes. En persons arousal svinger i løbet af døgnet og fra dag til dag. 

Hvis arousal er høj hos barnet, hindrer det barnet i at koncentrere sig og fungere i dagligdagen, fordi det kognitive tempo er for højt. Både sansning og tankerne kommer i for højt tempo til at barnet kan nå at vælge, hvad der skal fokusere på.

Børn med for høj arousal er ofte i konstant bevægelse, og har svært ved at finde ro. De er ofte sensitive og overreagerer på sanseindtryk, fordi de mangler et ”filter” til at sortere de mange sanseindtryk, som de konstant udsættes for. Det medfører, at de ofte er ekstra følsomme over for berøring, lyde og lys.

Børn med lav arousal er ofte langsomme, initiativsvækket, falder hen og har besvær med at holde sig vågne. De virker fraværende, uinteresseret både i sig selv og i omgivelserne samt kan have problemer med orientering i tid, sted og egne data.

Det spæde barn med lav arousal vil kunne ligge længe alene på et tæppe uden at brokke sig, og barnet falder ofte i søvn ved brystet, når det skal spise. Større børn virker ofte sløve, dovne, uoplagte og uopmærksomme. De dagdrømmer og kan sidde alene i lang tid og nusse med tingene.

hoppebold

Det er vigtigt at være opmærksom på, at en ændrede arousal spiller en afgørende rolle for de kognitive funktioner som fx koncentration, indlæring og hukommelse. Det er derfor vigtigt at et barn med enten for høj eller for lav arousal får den rigtige træning, for at hjælpe barnet i sin dagligdag og med den videre udvikling. Tryk her på TRÆNING og læs om hvordan børn med for høj eller lav arousal hjælpes.

KONTAKT OS for yderligere oplysninger.