Hvad er arousal?

Arousal er et udtryk for hjernestammens vågenhed eller modtagelighed for sanseindtryk. Den påvirkes af både indre og ydre sanseindtryk, som virker fremmende eller hæmmende på barnets arousal. Ting som kan øge arousal er fx når barnet griner, får frisk luft, drikker noget koldt, let berøring eller fysisk aktivitet. Hvorimod varme, dybe tryk og rolig musik kan dæmpe barnets arousal.

Hvilken betydning har arousal?

Har dit barn for lavt arousal kan barnet have svært ved at registrere vigtige sanseindtryk, og er ofte meget rolige, grænsende til sløve. Hvorimod har dit barn for høj arousal, vil barnet har svært ved at sortere irrelevante sanseindtryk fra, er konstant i bevægelse, har svært ved at finde ro, og er ofte ekstra følsomme over for berøring, lyd og lys.

Arousal har bl.a. betydning for dit barns søvnrytme, bevidsthedsniveau samt mange andre kognitive funktioner. Fx er der sammenhæng mellem arousal, hukommelse, koncentration og præstation. Både for lav og for høj arousal fører til at barnet har svært ved at huske, mister hurtigt koncentrationen og er ringe til at præstere, fordi barnet enten kører i for højt gear eller er for sløvt.

Arousal har også betydning for, om dit barn kan skabe gode relationer til andre børn. De bedste relationer skabes, når børnenes arousal niveau er det samme. Hvis dit barn fx sidder stille og tegner eller leger med klodser, vil barnet blive forstyrret af, at et andet barn kommer løbende ind som en tornado, og råber og skriger. Dette skaber umiddelbart ikke de bedste relationer, men nærmere irritation og uvenskab.   

Træning af rygmusklerne

Træning af arousal

Der findes mange måder at træne dit barns arousal på, fx via massage, forskellig sensoriske stimuli, fysisk aktivitet og lege, men det vigtigste er, at aktiviteten passer til barnets kognitive niveau. Ikke for let og ikke for svært, for ellers vil aktiviteten ikke få den ønskede effekt.

Tryk her på KONTAKT MIG og lad os sammen hjælpe dit barn.