Hvad er labyrintsansen?

Labyrintsansen er balancesansen. Den er placeret i de to labyrintorganer, som ligger i forbindelse med det indre øre i begge sider af hovedet. Hvert labyrintorgan består af tre buegange og to sække. I de to sække registreres lige bevægelser dvs. op/ned og frem/tilbage samt tyngdekraftens træk. Buegangene ligger i tre planer, vinkelret på hinanden og registrerer følgende:

  1. Den vandret buegang registrerer, når barnet ryster på hovedet, drejer rundt på en kontorstol eller triller.
  2. Den lodret buegang registrerer, når barnet nikker eller bøjer sig forover for at slå en kolbøtte.
  3. Den skrå buegang registrerer, når barnet vipper hovedet ned mod skulderen eller bøjer sig til siden for at slå en vejrmølle.

Labyrintsansen dannes når fosteret er 10-12 uger gammelt. Så allerede under svangerskabet vil stimulation af fostrets labyrintsans være afhængig af, hvor meget moderen bevæger sig.

labyrintsansen
labyrintsansen

Hvilken betydning har labyrintsansen?

Når dit barn hopper, løber, triller, gynger, slår kolbøtter, drejer rundt, danser, vipper osv. sendes der via nervetråde besked til hjernen om hovedets stilling, samt i hvilken retning og med hvilken hastighed, barnet bevæger sig. På den måde kan kroppen hele tiden tilpasse sig, så barnet bliver ved med at holde balancen og undgår at falde.

Labyrintsansen hjælper dit barn med at orienteres sig, og informerer om, hvor i rummet barnet befinder sig i forhold til omgivelserne.

Labyrintsansen er desuden tæt forbundet med synssansen, hvilket gør dit barn i stand til at fastholde et stabilt synsfelt, så de ting barnet ser på, ikke flimre, selv om hovedet bevæges. Det at kunne fokusere og fastholde blikket på en genstand, selv om hovedet bevæges, er helt afgørende når dit barn skal lære at læse. 

Træning af labyrintsansen

Det er altid muligt at træne en understimuleret labyrintsans.

Hos det lille barn stimuleres labyrintsansen, når vi voksne vugger, gynger, hopper, svinger, danser med barnet, og vender det på hovedet.

For at stimulere labyrintsans hos større børn, unge og voksne skal der også foregå bevægelser i alle tre planer – både lodret, vandret og diagonalt, så sansen bliver velstimuleret.

Tryk her på KONTAKT MIG og lad os sammen hjælpe dit barn. 

labyrintsans