Sanseintegrationsproblemer

Vi modtager hele tiden en masse indtryk fra vores sanser, som sorteres og bearbejdes i hjernen. Nogle sanseindtryk er ikke så vigtige for os og skal sorteres fra. Fx støj fra trafikken, snak i kantinen og larmen fra vaskemaskinen, mens andre sanseindtryk skal få os til at reagere på en bestemt, hurtig og hensigtsmæssig måde. Fx når bilen dytter af os i trafikken, dørklokken der ringer, eller hånden som er ved at nærme sig den varme kogeplade.

Børn med sanseintegrationsproblemer har svært ved at sortere sanseindtryk fra, og bliver derfor ofte forstyrret af verden omkring dem. De kan have svært ved at sidde og løse opgaver i klassen, medens der er snak på gangen, støj uden for vinduet eller det kan være at strømperne irriterer. Dvs. barnets hjerne har svært ved at integrere og sortere sanseinformationerne, hvilket har indflydelse på barnets indlæringsevne.

Sanseintegrationsproblemerne kan også påvirke barnets motorik og sproglige udvikling, koncentrationen, samt den psykisk-, kognitive- og sociale adfærd, fordi barnet konstant bliver forstyrret af alle de sansepåvirkninger, som det får udefra.

haenge
sanseintegration7

Ca. 10 procent af alle børn lider af sanseintegrationsproblemer, og problemerne kan komme til udtryk på følgende måder:

  • Overdreven følsom over for lyd, lys eller lugte.
  • Ofte kræsen, fordi barnet er ekstra følsom over for mad, som har en anden konsistens og som smager anderles.
  • Tøjet irriterer, strammer og vaskemærker skal ofte fjernes.
  • Reagerer kraftigt på berøring. Fx kan barnet ikke lide at tage brusebad, få redt hår, børstet tænder, klippet negle, klippet hår eller smurt creme på.
  • Hyperaktivt barn, som kan have svært ved at mærke, når det slår sig, søger kraftige sansestimuleringer, kommer i konflikt med de andre børn, kan ikke sidde stille i timerne mv. eller barnet kan være det modsatte – stille og reagere øjeblikkelig på alle de sansepåvirkninger, som det får.
  • Foretrækker ofte at se på i stedet for at være en del af legen.
  • Dårlig balance, bliver svimmel og har højdeskræk.
  • Køresyg.
  • Lavt selvværd og generelt mistrives.
  • Afhængigt af en fast struktur og regler, samt have svært ved ændringer og nye tiltag.

Hvis sanseintegrationen skal blive god, skal de enkelte sanser være velstimulerede og velfungerende, og hjernen skal kunne integrere de sanseindtryk, som den får. Tryk her på TRÆNING, og læs om hvilken øvelser der kan hjælpe på sanseintegrationsproblemer.

KONTAKT OS for yderligere oplysninger.