Krydsbevægelser og læsning

Krydsbevægelser og koordineringsøvelser udvikler de områder i hjernen, som dit barn bruger, når det skal lære at læse. Derfor er det vigtigt at dit barn kryber, kravler, klatrer, løber, hopper, spiller bold osv. for det hjælper på barnets indlæringsevne.

Hjernens opbygning

Hjernen består af en højre og venstre hjernehalvdel, som skal kunne arbejde sammen, for ellers kan dit barn ikke lære at læse. Hjernehalvdelene er forbundet af hjernebjælken, som sender signaler mellem de to hjernehalvdele. Når dit barn laver krydsbevægelser – f.eks. kravler og koordinerer højre og venstre del af kroppen, bruges begge hjernehalvdele.
Det vil sige, at hjernebjælken aktiveres og trænes hver gang dit barn laver krydsbevægelser og andre koordinerede øvelser. På den måde forbedres fundamentet for indlæring.

Den ultimative hjernebjælkeøvelse er at lære at læse og skrive. Så dit barn kan ikke komme til at lave for mange krydsbevægelser og koordinerede øvelser. Børn med velstimulerede sanser og en god grundmotorik har et markant bedre fundament for indlæring. De kan bedre sidde stille i timerne, lettere lege med i frikvartererne, større koncentration, mere selvtillid og et socialt bedre liv.

krydsbevægesler
krydsbevægelser
krydsbevægelser

15 % af alle børn har motoriske udfordringer ved skolestart

Børn med motoriske udfordringer står ofte og kigger på, når de andre børn leger, og trækker sig fra sociale lege, fordi de ikke kan følge med. De er ofte motorisk udfordrede, har uro i kroppen eller er meget sensitive. Mange af dem kan ikke cykle, gribe en bold, sjippe, klatre i træer og kommer til at slår/skubber når andre børn kommer for tæt på, fordi de synes det er ubehageligt.

Der er klar sammenhæng mellem fysik aktivitet og indlæring. Derfor er det vigtigt, at børn bruger deres krop fra de er helt små. De skal opbygge en god grundmotorik ved at tumle og lege.
Desuden er det vigtigt, at balancesansen, følesansen og muskel- og ledsansen stimuleres, så de
ikke bliver en hæmsko for barnets udvikling og indlæring.

De første krydsbevægelser

Du kan starte med at opbygge en god grundmotorik allerede når dit barn er få uger gammel, ved at lave krydsbevægelser. Når du f.eks. pusler dit lille barn, kan du nogle gang forsigtigt føre højre hånd mod venstre knæ og modsat. Når barnet begynder at folde sin krop mere ud, kan barnets hånd føres ned til foden. På den måde bliver bevægelserne gradvis større. 

Andre krydsbevægelser til det lille barn kunne f.eks. være at lave cyklebevægelser med arme og ben, klappe med hænder eller fødder, lave små kuskeslag eller andre asymmetriske bevægelser med armene. Krydsbevægelserne er fundamentet for, at dit barn senere kan lære at krybe og kravle. Derfor er bevægelserne meget vigtige for barnets motoriske udvikling i de første måneder.

krydsbevægesler

Få yderligere oplysninger