Arousal (hjernens vågenhedsniveau)

Dit barns hjerne modtager konstant en masse impulser fra sanserne. Hjernen skal kunne vælge lige netop dem, som er vigtige i den aktuelle situation og samtidig udelukke øvrige irrelevante sanseindtryk. Hjernes evne til at opfatte og behandle de informationer barnet får ind, samt til at reagere hensigtsmæssigt med en bestemt bevægelse, er afhængig af hjernens vågenhed (arousal).

Hos de fleste børn, unge og voksne ligger vågenhedsniveauet indenfor normalområdet, men hos nogle er deres arousal for lav eller for høj.

Problemer med høj og lav arousal

Hvis dit barns arousal er høj, hindrer det barnet i at koncentrere sig og fungere i dagligdagen, fordi det kognitive tempo er for højt. Både sansning og tankerne kommer i for højt tempo til at barnet kan nå at vælge, hvad der skal fokusere på.

  • Barnet er ofte i konstant bevægelse, og har svært ved at finde ro.
  • Er ofte sensitivt og overreagerer på sanseindtryk, fordi det mangler et ”filter” til at sortere de mange sanseindtryk, som barnet konstant udsættes for.
  • Ofte ekstra følsomme over for berøring, lyde og lys.

Hvis dit barns arousal er lav er barnet ofte langsomt, initiativ svækket, falder hen og har besvær med at holde sig vågen.

  • Barnet vil virker fraværende, uinteresseret både i sig selv og i omgivelserne.
  • Kan have problemer med at orientere sig i tid, sted og egne data.

Både for lav og for høj arousal har betydning for dit barns opmærksomhed, koncentrations- og indlæringsevne, fordi disse kognitive funktioner er knyttet til barnets mentale energi niveau. Det er fx svært for barnet at koncentrere sig, hvis barnet konstant har uro i kroppen og er i bevægelse – lige som det er svært at holde opmærksomheden, hvis barnet er sløvt og ved at falde i søvn.   

grundmotorik
gulbold

Træning

Det er vigtigt at være opmærksom på, at den høje eller lave arousal spiller en afgørende rolle for dit barns kognitive funktioner. Derfor skal barnet have den rigtige træning.

Man kan påvirke dit barns arousal gennem leg og træning, og hjælpe barnet til at skifte arousal niveau. Men det er også vigtigt at barnet selv lærer at kunne regulere sin arousal, alt efter hvilken situation barnet er i. Fx skal barnet det ene øjeblik være i et fysisk højt gear på legepladsen med en høj arousal, og i den andet øjeblikke skal barnet kunne geare ned og sidde stille i timen og koncentrere sig.

Har dit barn for høj eller lav arousal, er det vigtigt, at der laves en motorisk test på barnet samt udarbejdes et træningsprogram, som tager udgangspunkt i barnets ressourcer, behov og udfordringer. Træningen skal starte på det niveau, som dit barn er på, og gradvist geares op eller ned alt efter om barnets har høj eller lav arousal.

Tryk her på KONTAKT MIG og lad os sammen hjælpe dit barn. 

Vil du vide mere om kinæstesisansen, så tryk her på LÆS MERE