Hvad er samsyn?

Samsyn er øjnenes evne til at arbejde sammen. Det udvikles inden for de første 1-2 leveår, og er meget følsomt over for forstyrrelser. Den hyppigste årsag til forstyrrelser hos børn er medfødt skelen.

Et godt samsyn kræver to raske øjne, som peger i samme retning, at øjnene kan fiksere, fokusere, omstille sig og følge et objekt. 

Når dit barn er 6 – 8 år gammelt, er synet færdigudviklet. Dvs. at samsynet ikke kan nedbrydes, men det kan forstyrres, hvis barnet begynder at skele, eller mister synet på det ene øje.

Omkring 80% af vores samlede synsindtryk kommer fra øjnene, og derfor er synet vores vigtigste sans

Både børn, unge og voksne bruger i dag meget tid på at stirre på deres IPad, computerskærm og mobiltelefon, hvilket ikke er godt for samsynet. Det er ensidigt for øjnene at kigge på en skærm fra nøjagtigt samme afstand længere tid ad gangen. Synet og øjenmuskulaturen får ikke nogen form for udfordring, og derved vil evnen til at mestre alle de kompetencer, øjet har, stille og roligt forsvinde.

Mange børn går rundt med uopdagede samsynsproblemer. De ved ikke, at der er noget galt, fordi synet kan de ikke sammenligne med andre børn, og desuden har de altid set, som de gør. Derfor er det vigtigt, at du og andet fagpersonale, holder øje med, om dit barn viser tegn på samsynsproblemer, da det påvirker barnets dagligdag og trivsel. 

samsynet
samsyn
samsyn
samsyn
samsyn

Hvilken betydning har samsynet?

Når dit barn læser, drejes øjne en lille smule indad, dvs. barnet gør sig lidt skeløjet. Hvis øjnene ikke kan holde denne position og drejer udad igen, vil det medføre, at bogstaverne får skygger, hopper eller bliver dobbelt. Dit barn vil derfor få svært ved at lære at læse, og ofte får barnet uro i kroppen, nedsat koncentration, ondt i øjnene, hovedpine og bliver irriteret.

Hjernen bruger samsynet til at bedømme afstande med samt til at orientere sig. Fx når dit barn skal over vejen, bedømmer barnet afstanden til bilerne og orientere sig om, hvor de kommer fra. Når barnet spiller bold, bedømmer barnet afstanden og orienterer sig om, i hvilken retning bolden kommer fra, og hvor den skal kastes eller sparkes hen.

Samsynsproblemer

Har dit barn manglende symsyn, vil det sandsynligvis give dit barn et eller flere af følgende udfordringer:

 • Træthed, ondt i øjnene og hovedet.
 • Sløret syn eller dobbeltsyn.
 • Svært ved at fokusere hurtigt og svært ved at omstille synet fra at se tæt på til langt væk.
 • Kløen i øjnene og ”grus” i øjnene.
 • Hoppende, hakkende og ukoordinerede øjenbevægelser.
 • Nedsat læseevne og læsehastighed.
 • Kort læseafstand og hovedet bevæges ved læsningen.
 • Bogstaver, tekst eller linjer springes over ved læsning.
 • Problemer med at huske det læste.
 • Dækker eller lukker det ene øje når barnet læser, bygger med Lego, tegner, laver perleplader osv.
 • Nedsat koncentration.
 • Nedsat balance.
 • Upræcise bevægelser.
 • Nedsat evne til at afstandsbedømme.
 • Problemer med orientering.
 • Svingende sportspræstationer.

Træning af samsynet

For de fleste mennesker vil synstræning være relevant uanset alder og beskæftigelse, fordi udfordringerne med samsynet ofte kan trænes væk. Desuden er de færreste mennesker, som naturligt har et perfekt syn. Ved at træne øjenmusklerne regelmæssigt og styrke samsynet, vil det være muligt at eliminere en del af de problemstillinger, som kan opstå, hvis øjnene ikke fungere optimalt.

Selv om øjentræningsøvelser ikke kan korrigere aldersbetinget kortsynethed, overdreven blinken og ordblindbed (dysleksi), så kan det være til stor hjælp for både børn, unge og voksne. Øjentræning hjælper på læseproblemer, dovent øje og dobbeltsyn. Det kan desuden hjælpe på forstyrrelser i øjnenes indbyrdes stilling, nogle former for bygningsfejl, og hvis dit barn har svært ved at se 3D billeder.

Synstræning er tilpasset specifik til dit barns behov og udfordringer. Den består af øvelser, som styrker øjnenes muskulatur, træner øjnene i at fokusere samt får øjnene til at arbejde bedre sammen. Synstræningen kombineres desuden med træning af motorikken, stimulering af sanserne, koordinations- og balancetræning samt træning af kropsbevidstheden.

Det er aldrig for sent at hjælpe dit barn til at få et bedre samsyn uanset alder. Et bedre samsyn gør hverdagen og skoledagen lettere for dit barn og øger barnets selvtillid og trivsel.

samsyn
samsyn

Lad os sammen hjælpe dit barn