Taktilsansen (følesansen)

Taktilsansen er placeret som sansereceptorer overalt i huden og i slimhinderne, hvor de er med til at registrere sanseindtryk, som fx varme/kulde og smerte/velbehag. 

Når dit lille barn nysgerrigt undersøger hjulene på bilen og maden på tallerkenen, er den undersøgende taktilsans på arbejde. Ved at føle på alt lærer barnet, noget om sig selv og hvordan verden er indrettet. Men når barnet fingre nærmer sig den varme kogeplade, er det den beskyttende taktilsans, som hjælper barnet til at fjerne fingrene.

Taktilsansen hjælper også dit barn, når det er sammen med andre mennesker, til at skelne mellem hvor barnet selv går til, og hvor andre personer begynder. Taktilsansen har derfor stor betydning for kontakten og samvær med andre mennesker, og får på den måde stor indflydelse på dit barns psyke og følelsesliv. Taktilsansen har desuden stor betydning for dit barns balance, stabilitet og kropsbevidsthed.

En understimuleret taktilsans kan gøre hverdagen og skoledagen besværlig for dit barn.

I dagligdagen kan taktile problemer fx medføre, at dit barn ikke vil have tøjet af eller på, og at mærkerne i tøjet generer. Barnet kan ikke lide at få brusebad, få klippet negle, komme til frisør, få smurt creme på, få børstet tænder, snavsede fingre, gå på bare tæer mv.

Barnet føler voldsomt ubehag når det bliver nusset, kildet, krammet, skal holdet i hånd, stå tæt eller sidde på skødet. Barnet kommer ofte til at skubbe, slå eller sparke andre børn, fordi barnets hjerne tolker hudens signaler forkert, og giver barnet en ubehagelig fornemmelse, som gør, at det forsøger at forsvare sig selv. Store følelsesmæssige udsving er ofte et udtryk for, at barnets sanseapparat arbejder alt for hårdt.

Symptomer på en understimuleret taktilsans

  • Ubehag ved fysisk berøring.
  • Uro i kroppen og hyperaktivitet.
  • Udadreagerende adfærd.
  • Koncentrationsbesvær.
  • Nedsat kropsfornemmelse og kropskontrol.
  • Upræcise bevægelser.
  • Nedsat balance.
  • Øget følsomhed over for sanseindtryk.
  • Påvirke følelseslivet.
  • Forsinket sproglig udvikling.

Tryk her på KONTAKT MIG og lad os sammen hjælpe dit barn. 

Træning

Nyere forskning viser, at berøring har en positiv påvirkning på immunsystemet, samt at hvis vi kan tolerere fysisk kontakt fra andre, og føler velvære ved dette, så er vi tilbøjelige til at være mere tilfreds med livet og os selv.

Derfor spiller den taktile stimulation en vigtig rolle for både dit barn, men også unges sociale,

følelsesmæssige, fysiske, sproglige og kognitive udvikling. 

Taktilsansen kan stimuleres på mange måder. Men har dit barn taktile problemer, er det vigtigt, at barnet får lavet en motorisk test, og at der udarbejdes et specifikt træningsprogram, som er tilpasses til barnets niveau. Det er nemt at komme til at overstimulere sit barn, hvilket ofte giver ubehag og forværrer situationen.

Vil du vide mere om labyrintsansen, så tryk her på LÆS MERE.