Hvad er taktilsansen?

Taktilsansen bliver også kaldt følesansen. Den er placeret som sansereceptorer overalt i huden og i vores slimhinder, hvor de er med til at registrere sanseindtryk, som fx varme/kulde og smerte/velbehag.

Sansereceptorerne dannes når fostret er 10-12 uger gammelt.

Taktilsansen kan inddeles i:

  • Det beskyttende system som aktiveres ved overfladisk berøring på huden, ved smerte eller temperatursvingninger. Det beskyttende system får os til at trække fingrene væk fra et varmt bål, en brændenælde eller den varme kogeplade.
  • Den undersøgende taktilsans bruges, når vi via taktile indtryk forsøger at skaffe information om en genstands beskaffenhed. Fx om tingens størrelse, temperatur, overflade, om den er glat, blød, hård, ru, let eller tung, samt hvordan genstanden skal vendes, for at den kan bruges.
sanseting
toerklaede

Hvilken betydning har taktilsansen?

Når det lille barn nysgerrigt undersøger hjulene på bilen, maden på tallerkenen eller bladene på blomsten, så er den undersøgende taktilsans på arbejde. Ved at føle på alt lærer barnet, hvordan verden er indrettet. Tilsammen hjælper de to sanser hinanden med at fortælle barnet noget om sig selv og om omverdenen.

Når vi er sammen med andre mennesker, så hjælper taktilsansen os til at skelne mellem, hvor vi selv går til, og hvor den anden person begynder. Taktilsansen har derfor stor betydning for vores kontakt og samvær med andre mennesker. Interaktion med andre mennesker er desuden præget af vores mimik, gestik og den fysiske kontakt vi har sammen, og på den måde får taktilsansen også stor indflydelse på vores psyke og følelsesliv.

En velstimuleret taktilsans gør, at barnet kan reagere hensigtsmæssigt på alle de mange stimuli, som det dagligt får gennem leg og fysisk kontakt med andre børn og voksne, samt at det kan socialisere sig med andre børn. 

Taktilsansen har der ud over stor betydning for vores evne til at holde balancen, vores kropsforståelse og kropsbevidsthed samt at vi kan fornemme det rum, som vi er i.

Børn med en ubalance på taktilsansen er ofte meget frustreret og mistrives. En understimuleret taktilsans kan give barnet mange forskellige symptomer og påvirke barnets motorik, kognitive, psykiske, følelsesmæssige, sociale og sproglige udvikling i en negativ retning. Tryk her på SYMPTOMER og læs om hvilke udfordringer et barn kan få, hvis taktilsansen er understimuleret.

KONTAKT OS for yderligere oplysninger.