Kender du til følgende udfordringer?
- Dit barn hælder mælken ved siden af glasset og vælter jævnligt koppen
- Sætter sig skævt på stolen eller går ind i dørkarmen
- Falder op ad trappen eller over sine egne ben på gaden
- Har dårlig balance
- Spiser grim
- Svært ved at koncentrere sig
- Sidder uroligt på stolen
- Sen i sin motorisk udvikling
- Pjevset og usikker adfærd
- Ringe lyst og evner til at udforske verden
Har dit barn en eller flere af ovenstående udfordringer, kan det skyldes at barnets muskel- og ledsans er understimuleret. En undersimuleret muskel- og ledsans gør både dagligdagen og skolegangen besværlig for dit barn.
Du kan hjælpe dit barn
Dit barn træner muskel- og ledsansen, når barnet bevæger sig. Derfor er det vigtigt at dit barn dagligt styrker sine muskler igennem fysiske lege og sport.
Det lille barn skal selv lære at komme fra maveliggende til siddende, fra siddende til stående og gå frit rundt, med de fald og den usikkerhed der skal til. Barnet skal lege frit og lære af kroppens egne erfaringer. Jo flere erfaringer dit barn har med sig fra den frie leg og bevægelse, jo større er det fundament, som barnet skal bygge videre på resten af livet.
Større børn vil især have gavn af vægtbærende aktiviteter, hvor kroppen bruges som vægtstang. Fx løb, hoppe, hinke, mosle, bryde og bære rundt på ting (brænde, sten, spande mv.). Dette er aktiviteter, som kan bruges til træning af muskel- og ledsansen. Men har dit barn problemer med muskel- og ledsansen, er det vigtigt, at barnet får en målrettet træning, som passer til barnets behov og udfordringer. På den måde opnår dit barn det bedste resultat.
Hvordan virker muskel- og ledsansen?
Muskel- og ledsansen bliver også kaldt kinæstesisansen. Den har betydning for dit barns evne til at bruge sine led og muskler korrekt, samt til at lave præcise bevægelser.
I alle muskler, led og sener sidder små følere. Når dit barn bevæger sig, sender sansen impulser til hjerne omkring leddenes stilling og musklernes spændingstilstand. Den sørger for, at musklerne spændes og afspændes efter behov, så der kun bruges den mængde muskelkraft, som er nødvendig for at udføre en bestemt bevægelse.
Muskel- og ledsansen har derfor stor betydning for dit barns bevægelsesmønster, trivsel og udvikling. Er sansen understimuleret, kan det give dit barn en række udfordringer, som gør dagligdag og skolegangen besværlig.
Har dit barn for høj eller lav tonus?
Alle kroppens muskler har en vis spænding, også når de slapper af – det kaldes tonus. Tonus stimuleres især af sanseindtryk, og derfor er den lav om morgenen, når kroppen ikke har modtaget nævneværdige sanseindtryk i mange timer. Men når dit barn vågner, får tøj på og spiser morgenmad, så stiger muskel tonus gradvist.
Hos nogle børn er tonus konstant enten for høj eller for lav.
- Hvis dit barns tonus er for lav kan det medføre, at barnets bevægelser bliver kluntede, langsomme og tunge. Barnet virker slapt, udtrættes hurtigt, foretrækker stillesiddende aktiviteter, har hypermobile led, slap kropsholdning mv.
- Hvis dit barns tonus er for høj kan det medføre, at barnet krop ofte er stiv og spændstig, fordi den hele tiden er klar til at reagere og bevæge sig. Barnets bevægelser er ofte voldsomme, og det er svært for barnet at slappe af og falde til ro.