Muskel- og ledsansen

Muskel- og ledsansen bliver også kaldt kinæstesisansen. Den har betydning for dit barns evner til at bruge sine led og muskler korrekt, samt til at lave præcise bevægelser. Muskel- og ledsansen har betydning for barnets koordinationsevne, stabilitet i kroppen og balance. Derudover er den med til at opbygge en god kropsbevidsthed, og lærer dit barn om kroppens formåen og rækkevidde. 

Har dit barn en understimuleret muskel- og ledsansen, vil det ofte gøre dagligdag og skolegang besværlig. I hverdagen kan udfordringerne ses ved, at dit barn hælder mælken ved siden af glasset, sætter sig skævt på stolen, vælter jævnligt koppen, går ind i dørkarmen, falder op ad trappen, spiser grimt osv.

Hvordan virker muskel- og ledsansen?

I alle muskler, led og sener sidder små følere. Når dit barn bevæger sig, sender sansen impulser til hjerne omkring leddenes stilling og musklernes spændingstilstand. Den sørger for, at musklerne spændes og afspændes efter behov, så der kun bruges den mængde muskelkraft, som er nødvendig for at udføre en bestem bevægelse. 

Har dit barn for høj eller lav tonus?

Alle kroppens muskler har en vis spænding, også når de slapper af – det kaldes tonus. Tonus stimuleres især af sanseindtryk, og derfor er den lav om morgenen, når kroppen ikke har modtaget nævneværdige sanseindtryk i mange timer. Men når vi vågner, får tøj på og spiser morgenmad, så stiger muskel tonus gradvist.

Hos nogle børn er tonus enten for høj eller for lav.

  1. Hvis dit barns tonus er for lav kan det medføre, at barnets bevægelser bliver kluntede, langsomme og tunge. Barnet virker slapt, udtrættes hurtigt, foretrækker stillesiddende aktiviteter, har hypermobile led, slap kropsholdning mv.
  2. Hvis dit barns tonus er for høj kan det medføre, at barnet krop ofte er stiv og spændstig, fordi den hele tiden er klar til at reagere og bevæge sig. Barnets bevægelser er ofte voldsomme, og det er svært for barnet at slappe af og falde til ro.

Symptomer på understimuleret muskel- og ledsans

Muskel- og ledsansen har derfor stor betydning for dit barns bevægelsesmønster, trivsel og udvikling. Er sansen understimuleret, kan det give dit barn en række udfordringer, som påvirker barnets dagligdag og gør skoledagen. 

  • Upræcise og klodsede bevægelser samt svært ved at bedømme afstande, størrelse og vægt
  • Dårlig balance
  • Nedsat koordinationsevne
  • Dårlig kropskontrol og kropsfornemmelse
  • Sen motorisk udvikling
  • Pjevset og usikker adfærd
  • Ringe lyst og evner til at udforske verden
kinæstesisans
arousal
kinæstesisans
kinæstesisans

Træning af muskel- og ledsansen

Muskel- og ledsansen trænes ved de bevægelser, som dit barn aktivt foretager sig. Derfor er det vigtigt at barnet dagligt får styrket sine muskler igennem fysiske lege og sport.

Det lille barn skal selv lærer at komme fra maveliggende til siddende, fra siddende til stående, samt selv lærer at gå frit rundt, med de fald og den usikkerhed der skal til. Barnet skal lege frit og lære af kroppens egne erfaringer. Jo flere erfaringer barnet har med sig fra den frie leg og bevægelse, jo større er det fundament, som barnet skal bygge videre på resten af livet.

Større børn vil især have gavn af vægtbærende aktiviteter, hvor kroppen bruges som vægtstang. Fx løb, hoppe, hinke, mosle, bryde og bære rundt på ting (brænde, sten, spande mv.), er aktiviteter, som kan bruges til træning af muskel- og ledsansen.

Men har dit barn problemer med muskel- og ledsansen, er det vigtigt, at barnet får udarbejdet et målrettet træningsprogram, som passer til dit barn. 

Lad os sammen hjælpe dit barn