Hvad er kinæstesisans?

Kinæstesisansen bliver også kaldet stillingssansen eller muskel-led sansen. Modtageorganerne for denne sans er små følere, som er placeret i alle muskler, led og sener, og sansen aktiveres ved ændringer i tryk, som sker i muskler og led ved bevægelse. Kinæstesisansen giver kroppen en indre følelse af sig selv gennem bevægelser, og ved at mærke modstand mod underlaget.

Kinæstesisansen sender impulser til vores hjerne omkring leddenes stilling og musklernes spændingstilstand. Den sørger for, at musklerne spændes og afspændes efter behov, så der kun bruges den mængde muskelkraft, som er nødvendig for at udføre en bestem bevægelse.

For at kinæstesisansen fungerer optimalt, er den afhængig af præcise sanseindtryk fra labyrint- og taktilsansen. Dvs. kinæstesisansen bygger på de to andre sanser, så hvis barnet har problemer med labyrint- og taktilsansen, vil det ofte også vise sig i kinæstesisansen.

frisbee
ringe

Hvilken betydning har kinæstesisansen?

Kinæstesisansen har betydning for vores evne til at bruge vores led og muskler korrekt, og har derfor betydning for vores kropskontrol. En god kropskontrol og præcise bevægelser er afhængige af vores sanseindtryk. Dvs. hvis labyrint- og taktilsansen ikke er velfungerende og velstimulerede vil barnets bevægelser blive usikre og klodsede, fordi bevægelse og sansning af bevægelse er uadskillige. Man kan således sige; – ”der findes ikke sansning uden bevægelse, ligesom der ikke opstår bevægelse uden sansning”!

Kinæstesisansen er også afhængig af tonus, som er musklernes spændingstilstand. Hvis barnet fx skal løfte en liter mælk og har prøvet det mange gange, ved hjernen hvilken besked den skal sende til musklerne – dvs. hvilken kraft, barnet skal løfte mælken med. Spændingstilstanden i musklerne tilpasses præcist til den bevægelse, som barnet skal udføre, ikke for meget og ikke for lidt.

Kinæstesisansen har derfor betydning for vores kropsbevidsthed, balance, at vi kan fornemme hvor vi befinder os, og hvad vores krop gør. En understimuleret kinæstesisans kan medføre en række symptomer, som kan påvirke barnets dagligdag, trivsel og udvikling. Tryk her på  SYMPTOMER og læs om hvilke udfordringer en understimuleret kinæstesisans kan give.

KONTAKT OS for yderligere oplysninger.