Hvad er samsyn?

Når vi ser, modtager hjernen samtidig et billede fra det højre øje og et billede fra venstre øje. Hos de fleste kan hjernen smelte de to billeder sammen til et fælles billede, hvilket kaldes samsyn.

Et godt syn er vigtigt, men det har lige så stor betydning, at øjnene kan styres og koordineres korrekt. Et godt samsyn kræver først og fremmest to raske øjne, som peger i samme retning, men også at øjnene kan fiksere (se på det rette punkt), fokusere (stille skarpt), omstille sig (skifte mellem at se tæt på og langt væk) og følge et objekt. 

samsyn
samsyn

Hvilken betydning har samsyet?

Hjernen bruger samsynet til at bedømme afstande med samt til at orientere sig. Fx når dit barn skal gå over vejen, bedømmer barnet afstanden til bilerne og orientere sig om, hvor de kommer fra. Når barnet skal kaste, gribe og sparke til en bold, bedømmer barnet også afstanden og orienterer sig om, i hvilken retning bolden skal kastes eller sparkes.

Når dit barn ser, er billederne fra de to øjne lidt forskellige. Det ene øje ser billedet skråt fra den ene side, og det andet øje ser billedet skråt fra den anden side. Forskellen på de to billeder er meget lille, men det er nok til, at hjernen kan lave et 3-dimensionalt billede. Har dit barn ikke et godt samsyn, kan barnet ikke se 3 D billeder. 

Når dit barn læser, drejes øjne en lille smule indad, dvs. barnet gør sig lidt skeløjet. Hvis øjnene ikke kan holdes i denne position og drejes udad igen, vil det medføre, at bogstaverne får skygger, hopper eller bliver dobbelt. Dit barn vil derfor få svært ved at lære at læse, og ofte får barnet uro i kroppen, nedsat koncentration, ondt i øjnene, hovedpine, bliver irriteret osv. Så har dit barn manglede samsyn, kan det give en del udfordringer for barnet, fordi synet er barnets vigtigste redskab til indlæring. 

Træning af samsynet

For de fleste mennesker vil synstræning være relevant uanset alder og beskæftigelse, fordi udfordringerne med samsynet ofte kan trænes væk.

Øjentræningen har til formål at:

  1. Give øjnene de bedste forudsætninger for at kunne tilføre hjernen vigtige oplysninger om verden.
  2. Gøre personen bedre til at koordinere sine øjenbevægelser i alle retninger.
  3. Blive bedre til at opfatte dybder og afstand.
  4. Blive bedre til at se, hvad der foregår i yderpolerne af synsfeltet, imens der fokuseres på noget andet.
  5. Gøre at synet hurtigt kan omstille sig fra at se fjernt til nært og omvendt.

Selv om øjentræningsøvelser ikke kan korrigere aldersbetinget kortsynethed, overdreven blinken og dysleksi (ordblindhed), så kan det være til stor hjælp for både børn, unge og voksne.

Øjentræning kan hjælpe personer med et dovent øje, personer som har en forstyrrelse i øjnenes indbyrdes stilling, ved dobbeltsyn, nogle former for bygningsfejl, personer som har svært ved at se 3D billeder, læseproblemer mv.

 Tryk her på KONTAKT MIG og lad os sammen hjælpe dit barn. 

labyrintsansen