taktilsans

Hvad er taktilsansen?

Taktilsansen er små sansereceptorer som er placeret i huden og slimhinderne. Her registrerer de sanseindtryk, som fx varme/kulde og smerte/velbehag. Sansereceptorerne dannes når fostret er 10-12 uger gammelt, og kan inddeles i to systemer:

  1. Det beskyttende system som aktiveres ved overfladisk berøring på huden, ved smerte eller temperatursvingninger. Det beskyttende system får barnet til at trække fingrene væk fra et varmt bål, en brændenælde eller den varme kogeplade.
  2. Den undersøgende taktilsans bruges, når barnet via taktile indtryk forsøger at skaffe information om en genstands beskaffenhed. Fx om tingens størrelse, temperatur, overflade, om den er glat, blød, hård, ru, let eller tung, samt hvordan genstanden skal vendes, for at den kan bruges.

Hvilken betydning har taktilsansen?

Berøring er den mest basale form for kommunikation, der benyttes af såvel dyr som mennesker. Stimulering af huden og den taktile sans er lige efter fødslen vigtig for barnets tilknytning til moderen. Tilknytning er en forudsætning for den grundlæggende tryghed, hvilket igen er en forudsætning for vores personlighedsudvikling.

Er dit barns taktilsans velstimuleret, vil barnet reagerer hensigtsmæssigt på alle de mange stimuli, som det dagligt får gennem leg og fysisk kontakt med andre børn og voksne. Barnet vil nemt kunne socialisere sig med andre børn. Men er der ubalance i taktilsansen, vil dit barn ofte blive frustreret og mistrives. 

taktilsans
taktilsans

Træning af taktilsansen

En understimuleret taktilsans kan give dit barn mange forskellige symptomer og påvirke barnets motoriske, kognitive, psykiske, følelsesmæssige, sociale og sproglige udvikling i en negativ retning. 

Et barn med taktile udfordringer bliver ofte voldsom og skubber, bider, sparker eller slår andre børn og voksne, når de kommer for tæt på. De kan ikke lide at lege berøringslege, og hvis barnet selv vælger at tage fysisk kontakt til andre børn eller voksne, kan det være med en ”klistrende” adfærd.

Har dit barn en understimuleret taktilsans, kan den stimuleres med den rigtige træning. Hjælp dit barn til at opnå en bedre livskvalitet og gøre dagligdagen nemmere. 

Tryk her på KONTAKT MIG og lad os sammen hjælpe dit barn.